Novosti

Pušća - 280. članica Udruge općina u RH

Pušća - 280. članica Udruge općina u RH

Općina Pušća smještena je na sjeverozapadu Zagrebačke županije, a središte općine nalazi se s istočne strane potoka Pušća. Toponim „Pušća“ potječe od pridjeva pust, no danas je to pejzaž pošumljenih gora, osunčanih proplanaka i padina. Sela i zaselci općine Pušća rasuti su po pitomim brežuljcima i do današnjih su dana zadržali osobine poljoprivrednog područja. Općina ima 8 naselja s ukupno 2484 stanovnika, a graniči sa šest općina u istoj županiji i gradom Zaprešićem.  Prvi je put proglašena općinom još 1909. godine. Od gospodarskih djelatnosti na području općine najznačajniji su pogoni proizvodnje građevinskog materijala, proizvodnja biljnih preparata te pogoni za preradu mesa, a udio u gospodarskim djelatnostima ima trgovina, ugostiteljstvo i obrti. Pušća je poznata po tradicionalnoj Salamijadi i špekijadi, manifestaciji koja jednom godišnje okuplja proizvođače suhomesnatih proizvoda  i na kojoj se dodjeljuje plaketa „Zlatna pušnica“, a popraćena je i degustacijom vina lokalnih proizvođača „Vinologija“.  


Pročitajte više | Napisano 22.04.2014

Najavljen NEXPO 2015 u Plovdivu

Najavljen NEXPO 2015 u Plovdivu

Nakon uspješnih manifestacija NEXPO 2011 u Sarajevu (BiH) i NEXPO 2013 u Rijeci (Hrvatska), priprema se treći po redu međunarodni sajam lokalne samouprave u Jugoistočnoj Europi, NEXPO 2015, u Plovdivu (Bugarska) od 13. do 15. svibnja 2015. godine. Regionalna mreža udruga lokalne samouprave NALAS, čijom je UORH članicom i kojom u sljedećih godinu dana predsjedava čelnik Udruge općina Đuro Bukvić, kao inicijator i organizator sajma započela je s pripremama. 

Koristimo web stranice Udruge općina da sve općine članice, ali i one koje to nisu i koje će to tek postati, pozovemo da se redovno informiraju o ovoj međunarodnoj smotri i na vrijeme donesu odluku o participiranju. Sajam u Plovdivu sastojat će se, kao i dosadašnji sajmovi, od izložbenog dijela, tematske konferencije, brojnih radionica, studijskih posjeta, uspostavljanja kontakata, razmjena dobrih praksa, kulturnog programa kao i omogućiti gospodarski proboj subjektima koji traže nova tržišta. Detalja će redovito biti na tranicama NALAS-a http://www.nalas.eu/Post.aspx?id=472  

Brošura o NEXPO-u 2015 nalazi se u prilogu. Proučite! Sudjelujte!  


Pročitajte više | Napisano 16.04.2014

Preminuo Ivica Gračan, načelnik općine Netretić i član Upravnog odbora UORH-a

Preminuo Ivica Gračan, načelnik općine Netretić i član Upravnog odbora UORH-a

Ivica Gračan, načelnik općine Netretić u Karlovačkoj županiji u šest mandata i član Upravnog odbora Udruge općina u dva mandata, preminuo je nakon teške bolesti s kojom se borio osam mjeseci. U netretićkom je kraju bio poznat kao dugogodišnji ugledni obrtnik, ali i osnivač HDZ-a i čelnik općine od njezina osnutka.  Bio je iznimno cijenjen među stanovnicima svog kraja kao topao čovjek vedre naravi, komunikativan, nesebičan i marljiv. Gračan je neštedimice svoj život ugrađivao u dobra djela i razvitak općine, baš kao i u jačanje Udruge općina kao interesne zajednice hrvatskih općina. Svi koji su ga poznavali i s njim surađivali pogođeni su neizrecivom tugom i osjećaju veliku žalost  izražavajući sućut njegovim bližnjima.


Pročitajte više | Napisano 14.04.2014

Predsjednik UORH-a Đuro Bukvić postao predsjednikom regionalne mreže NALAS

Predsjednik UORH-a Đuro Bukvić postao predsjednikom regionalne mreže NALAS

Đuro Bukvić, načelnik općine Lukač i predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj, na sjednici Opće skupštine NALAS-a, mreže udruga lokalne samouprave jugoistočne Europe, održane u Sarajevu 11. travnja 2014., preuzeo je dužnost predsjednika ove asocijacije. NALAS čini 16 članica nacionalnih udruga koje se sastoje od čak 9000 jedinica lokalne samouprave odnosno 80 milijuna građana na prostoru od Slovenije do Turske i Moldavije. To je organizacija u kojoj svoje interese ravnopravno zagovaraju velike i male članice iz zemalja EU-a, kandidatkinje i one koje to nisu. Aktivnosti mreže temelje se na projektnom financiranju i donacijama, a uz pomoć minimalnog aparata bavi se brojnim temama značajnim za funkcioniranje lokalne samouprave. Iz Hrvatske je uz Udrugu općina članicom mreže i Udruga gradova. Udrugu općina u RH na devetoj skupštini NALAS-a predstavljali su još Bruno Hranić, član upravnog odbora Udruge općina, načelnik općine Vidovec i predstavnik Udruge općina u Odboru regija EU-a, dogradonačelnik Rijeke Miroslav Matešić i gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac. 


Pročitajte više | Napisano 11.04.2014

Hrvatsko izaslanstvo na 106. sjednici Odbora regija

Hrvatsko izaslanstvo na 106. sjednici Odbora regija

Na 106. sjednici Odbora regija sudjelovali su članovi hrvatskog izaslanstva Snježana Bužinec, Blanka Glavica Ječmenica, Bruno Hranić, Danijel Marušić, Vojko Obersnel te Predrag Štromar. Uoči plenarne sjednice članovi izaslanstva održali su sastanak s Tonijem Vidanom, članom hrvatskog izaslanstva u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, na temu uspostavljanja uže suradnje između hrvatskih članova u tim tijelima. 

Predstavnici Odbora regija usvojili su Rezoluciju o razvoju situacije u Ukrajini u kojoj su naglasili potpunu predanost za uključivanje u pomoći EU regionalnim i lokalnim vlastima Ukrajine u pronalaženju odgovarajućeg rješenja krize te razmjenu najboljih praksi s ukrajinskim partnerima u području decentralizacije. U raspravi koja je uslijedila sudjelovao je i hrvatski član Bruno Hranić napomenuvši da je nužno neodložno angažiranje EU-a oko situacije u Ukrajini kako se ne bi ponovio slučaj zakašnjele reakcije Europe tijekom Domovinskog rata.


Pročitajte više | Napisano 07.04.2014