Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

NALAS (Network of Associations of Local Authorities of South East Europe) mreža je udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe koja okuplja 16 udruga, a one zastupaju otprilike 9000 jedinica lokalne vlasti izravno izabranih od strane više od 80 milijuna građana regije. NALAS ima tajništvo sa sjedištem u Skopju, odgovorno za cjelokupnu koordinaciju i provedbu aktivnosti. http://www.nalas.eu/
POVIJEST
NALAS je nastao 2001. godine nakon prvog Foruma gradova i regija jugoistočne Europe   održanog u Skopju u studenom 2000., u organizaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.Mreža je osnovana pod pokroviteljstvom Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu (Radni stol 1) i Vijeća Europe. Tijekom prvih godina NALAS je djelovao kao neformalna organizacija, a u srpnju 2005. postao je službeno registrirana udruga sa sjedištem u Strasbourgu.Tajništvo NALAS-a osnovano je u ožujku 2007. Udruga općina pridružila se NALAS-u u travnju 2009.
CILJEVI
NALAS promiče procese decentralizacije u suradnji sa središnjim državama i međunarodnim organizacijama imajući u vidu da je lokalna samouprava ključno pitanje u procesu tranzicije u jugoistočnoj Europi. NALAS gradi partnerstva u cilju doprinosa procesu pomirenja i stabilizacije u regiji i sudjeluje u procesu europskih integracija cijele regije. NALAS inicira i provodi regionalne inicijative za svoje članove te pomaže udrugama lokalnih vlasti da postanu ravnopravni pregovarački partneri središnje države. Također NALAS-ov je cilj poomaganje pružanja usluga lokalne samouprave na dobrobit građana i razvija se kao središte znanja za razvoj lokalne samouprave u Jugoistočnoj Europi, prepoznat među svim relevantnim dionicima.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".