Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

CLRAE - Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Vijeće Europe najstarija je europska organizacija sa sjedištem u Strasbourgu. Obuhvaća 47 država članica (sve europske države osim Bjelarus), a glavni joj je cilj jačanje suradnje i jedinstva na europskom kontinentu, promicanjem ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokracije i vladavine prava. Uz ova tri ključna stupa koja predstavljaju temeljne vrijednosti Organizacije, Vijeće Europe bavi se i nizom specifičnih društvenih tema kao što su socijalna isključenost, rasna, nacionalna i druga netrpeljivost, trgovina ljudima, nasilje nad ženama, prava djece, bioetika, terorizam, zaštita kulturne i prirodne baštine te drugi suvremeni izazovi europskih društava. Trenutno je Vijeće Europe posebno angažirano u borbi protiv svih oblika netolerancije i diskriminacije pod geslom „živjeti zajedno u Europi 21. stoljeća“, pri čemu osobitu pažnju pridaje zaštiti ljudskih prava osjetljivih društvenih skupina poput Roma, izbjeglica, migranta i LGBT osoba.
Kongres lokalnih i regionalnih vlasti kao savjetodavno tijelo Vijeća Europe djeluje od 1994. godine (do tada Konferencija lokalnih vlasti Europe), a sastoji se od Doma lokalnih vlasti i Doma regija. Sastaje se dva puta godišnje na plenarnim (proljeće ili jesen) zasjedanjima. Glavna zadaća Kongresa je nadzor stanja lokalne i regionalne demokracije u državama članicama, o čemu države redovno podnose izvješće temeljem Europske povelje o lokalnoj i regionalnoj demokraciji.
Kongres kao paneuropska politička skupština sastoji se od 636 članova koji mogu biti regionalni ili općinski vijećnici, načelnici i gradonačelnici ili predsjednici regionalnih vlasti, a predstavljaju više od 200.000 lokalnih vlasti u 47 europskih država. Njegova uloga je promicanje lokalne i regionalne demokracije, poboljšanje lokalne i regionalne samouprave i jačanje samouprave temeljem primjene načela utvrđenih u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi.
Gudrun Mosler-Törnström (Austrija, SOC) predsjednica je Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe izabrana 19. listopada 2016. za mandatno razdoblje od dvije godine.
Stalno izaslanstvo RH u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti broji pet članova i pet zamjenika članova koji dolaze iz županija, gradova i općina i predstavljaju više političkih opcija.  


 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".