Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

O nama

Udruga općina u Republici Hrvatskoj neprofitna je, nevladina i nestranačka organizacija, utemeljena na načelu dobrovoljnog udruživanja, koju su osnovale hrvatske općine s ciljem promocije i zaštite svojih interesa. Udruga je osnovana 19. lipnja 2002. godine u Zagrebu, temeljem odredbi Zakona o udrugama i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji jedinicama lokalne samouprave omogućava osnivanje udruga radi promicanja i ostvarivanja zajedničkih interesa (članak 12. stavak 2. Zakona).
Organizacijski prethodnik današnje Udruge općina bilo je Vijeće općina, koje je djelovalo kao privremena ustrojbena jedinica nekadašnjeg Saveza gradova i općina RH (1993. - 2002.). Međutim, korijeni Udruge datiraju još iz 1975. kada je iz Saveza gradova Socijalističke Republike Hrvatske nastao Savez gradova i općina SRH.
U 2018. Udruga općina okuplja 305 općina iz svih 20 županija.
Udruga obavlja različite djelatnosti usmjerene ostvarivanju svrhe svoga osnivanja i zadanih ciljeva. Između ostalih, aktivnosti Udruge uključuju:
- poticanje suradnje i razmjena iskustava hrvatskih općina
- promicanje interesne posebnosti u gospodarskom, kulturnom i drugim područjima života i rada općina
- praćenje zakonodavstva koje se odnosi na lokalnu samoupravu
- provođenje obuke radi stručnog usavršavanja dužnosnika i zaposlenika u općinskim tijelima
- organiziranje skupova i susreta radi razmatranja pitanja od interesa za općine
- promicanje i zastupanje interesa općina pred tijelima središnje vlasti i drugim institucijama
- pružanje pomoći članicama pri uspostavi i ostvarivanju suradnje s općinama izvan zemlje
- suradnju sa srodnim domaćim i međunarodnim organizacijama, te svim institucijama čije djelovanje doprinosi ostvarenju svrhe osnivanja Udruge
- redovito informiranje svojih članica i
- obavljanje nakladničke djelatnosti

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".