Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

250 polaznika na radionici o ulozi web stranica u jedinicama lokalne samouprave

Nacionalni mrežni servis vijesti Lokalna Hrvatska proveo je od 12. do 22. rujna uz potporu Udruge općina u RH, Udruge gradova i Zajednice županija besplatnu radionicu „Uloga web stranica u jedinicama lokalne samouprave“. Interes i odaziv u Osijeku, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Požegi, Virovitici, Bjelovaru, Koprivnici, Čakovcu, Varaždinu, Krapini, Sisku, Puli, Zadru, Šibeniku, Metkoviću i Dubrovniku bio je značajan, a cilj radionica bio je objasniti jednostavnost pristupa, potencijal dobrih mrežnih stranica jedinica lokalne samouprave te koristiti svima koji se u JLS-ima brinu o komunikaciji s građanima putem mrežnih stranica.

Među 250 sudionika koji su se odazvali besplatnoj obuci na lokacijama u 19 županija  45 posto došlo ih je iz općina, 29 posto iz gradova, 20 posto iz županija, a ostali iz drugih sredina. Međutim, odziv u usporedbi s ukupnim brojem JLS-a ide na štetu općina: od njih 428 samo je 21 posto poslalo svog predstavnika, dok je to učinilo 37 posto  gradova i 63 posto županija. Iako se postotak općina čini premalim,  vrijedi istaknuti da je njima bio zahtjevniji put do mjesta održavanja (pogotovo otočanima) te da u mnogim općinaskim upravama ima malo zaposlenika pa  napuštanje radnog mjesta, makar i za edukaciju, izaziva veću štetu.

U prigodno provedenoj anketi pokazalo se da 96 posto ispitanika drži da je Lokalna Hrvatska potrebna kao i da 37 posto prima newsletter LH i smatra ga potrebnim i korisnim. Ispitanici su se izjašnjavali i o Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI) i rekli kako neke općine imaju samo jednog ili dva službenika i pretrpane su poslom da bi mogle proaktivno objavljivati informacije, da je veća odgovornost na čelniku tijela, a manja na službeniku za informiranje budući on/a u praksi nema dovoljne ovlasti za samostalnu objavu na webu, da su preveliki zahtjevi stavljeni pred  osobu koja nema na raspolaganju radno vrijeme samo za informiranje niti ima prostora u proračunu za zapošljavanje osobe samo kao službenika za informiranje, da je ZPPI je dio antikorupcijskih alata i stoga službenici za informiranje moraju biti zaštićeni tj. to tako mora jasno i glasno stajati u Zakonu, ali i da je zakon u koliziji sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Voditelj radionice, glavni urednik servisa Lokalna Hrvatska Željko Erceg uputio je zahvalu partnerima, domaćinima i sudionicima i izrazio nadu da će se nove članice pridružiti Lokalnoj Hrvatskoj - osobnom prijavom na newsletter

http://lokalnahrvatska.hr/newsletter-prijava

odnosno pristupnicom JLS-a u nacionalni servis vijesti

http://lokalnahrvatska.hr/pristupnica.

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".