Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Baričević: Pokušavamo unaprijediti sustav, davati odgovore i pomoći u radu nacionalnih tijela

Predsjednik Udruge općina Martin Baričević  komentirao je u intervjuu za zadarski.hr ulogu, značaj i aktivnosti Udruge općina: Trudimo se da kroz udrugu iskažemo naše interese, naša je borba pravna i politička na način da je odluka što bliža građanima, to je tzv. "bliža demokracija".
O decentralizaciji: Zalažemo se za decentralizaciju. Pokušavamo unaprijediti sustav, davati odgovore i pomoći u radu nacionalnih tijela tako što komentiramo zakone, sudjelujemo u njihovoj izradi. Pitanje je kolika je naša moć i utjecaj. Hrvatska je precentralizirana zemlja pa je zato pokušavamo u svakom segmentu gdje je moguće decentralizirati, ali nam to teško ide. Više je primjera za to, od eksploatacije rudnih bogatstava, šuma, pomorskog dobra... A sve što je dosad decentralizirano, pokazalo je veću učinkovitost...
O prihodima: Prije svega mora se fiskalno decentralizirati zemlja jer nije rijedak primjer da od PDV-a lokalna samouprava ima prihode, a od carine nema ništa. Autoceste, državne i županijske ceste imaju zakonom zajamčen prihod, a nerazvrstane ceste koje su u nadležnosti lokalne samouprave namaju nikakav prihod... Treba provesti fiskalnu decentralizaciju i onda tek nametnuti obveze lokalnoj samoupravi.
O kapacitetima: Često puta se kaže ima li lokalna samouprava za to kapacitete? Imamo obvezu skrbi za životinje prema jednom kompliciranom zakonu gdje se nameću velike obveze lokalnoj samoupravi, kako administrativne tako i financijske. A onda nas nitko ne pita možemo li mi to. Ja sam siguran da možemo, a zakon ne priječi – tako je i u drugim zemljama – da se više lokalnih jedinica u određenim upravnim stvarima udružuje da bi bile učinkovitije. Treba decentralizirati i upravne postupke. Kad bi lokalna samouprava provodila upravni postupak o eksploataciji šume u skladu sa zakonom i programom koji jamči da se šume neće nesrazmjerno eksploatirati, onda bi se u tom slučaju sigurno dogodio primjer da bi taj eksploatator šume imao nekakvu obvezu prema lokalnoj samouopravi, a središnja država bi propisala koliko novca ide lokalnoj samoupravi, koliko regionalnoj i koliko državnoj, kaže Baričević.
O zapošljavanju: Kad "okrenemo pilu naopako" ja odgovorno tvrdim da mi nemamo puno zaposlenih. Mi smo za nacionalni proračun i javni novac na razini statističke greške. Niti 2 posto općine ne troše javnog novca. A onda oni prikazuju da mi priječimo razvoj i da trošimo previše.
Cijeli intervju pročitajte na poveznici https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/regional/clanak/id/537049/da-se-nas-pita-obrovac-bi-sa-svojim-resursima-vode-bio-najbogatiji-u-zupaniji-a-sad-mu-se-rugaju-i-jos-ga-eksploatiraju


 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".