Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Indeksiranje, potpore i subvencije moraju biti u skladu s realnim potrebama lokalne samouprave

Novi Zakon o regionalnom razvoju RH i Odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti bili su temom razgovora predsjednika Udruge općina u RH Martina Baričevića i dopredsjednika Slavka Prišćana s pomoćnicom ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Kristinom Bilić u utorak 7. veljače. Izneseni komentari odnosili su se u najvećoj mjeri na kriterije za razvrstavanje jedinica lokalne samouprave prema stupnju razvijenosti koji nisu, drži se u općinama, uzeli u obzir sve objektivne okolnosti, zbog čega su jedinice često razvrstane u skupinu koja odudara od stvarnog stanja njihove razvijenosti. Pomoćnica ministrice naglasila je da je indeks razvijenosti sada sigurno pravedniji  nego što je bio slučaj ranije te objasnila da je zakon nastojao uvažiti što je moguće  više pokazatelja i službenih statističkih podataka. Dodala je da je jasno kako nije bilo moguće u kratkom vremenu prikupiti baš sve podatke (poput primjerice onih o stanju komunalne infrastrukture ili u oblasti društvenih djelatnosti), ali da je stoga i razdoblje primjene kriterija smanjeno s pet na tri godine čime će se omogućiti brža korekcija u skladu sa stvarnim stanjem. Pored toga, rekla je Bilić, promijenila se cjelokupna metodologija postavši sveobuhvatnijom, pa više sam indeks razvijenosti nije toliko bitan.
Čelnici Udruge općina predložili su da predstavnici udruge svakako budu uključeni u proces donošenja zakona  koji će se baviti indeksiranjem razvijenosti brsko-planinskih područja, kao i u donošenje strategije regionalnog razvoja. Obje su se strane složile kako je nužna i korisna razmjena informacija kako bi razvoj svih dijelova RH bio što usklađeniji, a potpore i subvencije u skladu s realnošću.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".