Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Izrada popisa mjesnih odbora, gradskih četvrti i kotareva

Povjerenica za informiranje kao neovisno tijelo nadležno za zaštitu, praćenje i promicanje prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija započela je projekt osiguravanja primjene Zakona o pravu na pristup informacijama u mjesnoj samoupravi. Projekt uključuje nadopunu Popisa tijela javne vlasti prikupljanjem podataka o tijelima javne vlasti mjesne samouprave – mjesnim odborima, gradskim četvrtima i kotarevima te u upućivanje istih u obveze iz Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15), a koje su jedinice mjesne samouprave dužne ispunjavati kako bi se osigurala transparentnost i otvorenost prema građanima u radu i odlučivanju.
Budući da mjesni odbori, kao i gradske četvrti i gradski kotarevi, predstavljaju tijela javne vlasti u smislu članka 5. stavka 1. točke 2. navedenog Zakona, uočena je potreba izrade i javne objave cjelovitog popisa, odnosno baze podataka o mjesnoj samoupravi, čime bi se olakšao pristup informacijama građanima i drugim korisnicima te ojačalo povjerenje u lokalnu samoupravu.
U prvoj fazi ovog projekta (rujan – listopad 2017.), Povjerenica za informiranje prikuplja podatke o mjesnim odborima, odnosno gradskim četvrtima i kotarevima od strane jedinica lokalne samouprave (gradova i općina). U drugoj fazi projekta (studeni 2017.), mjesnim odborima, odnosno gradskim četvrtima i kotarevima bit će upućena smjernica o postupanju u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama. U trećoj fazi projekta (prosinac 2017.), bit će izvršeno analitičko praćenje provedbe pojedinih odredbi iz Zakona.
Po završetku prve faze projekta, odnosno nakon objedinjavanja prikupljenih podataka, Popis mjesnih odbora, gradskih četvrti i kotareva bit će javno objavljen na stranicama Povjerenika za informiranje te dostupan za preuzimanje u strojno čitljivom obliku, kao zasebna baza otvorenih podataka.

http://www.pristupinfo.hr/primjena-zppi-u-mjesnoj-samoupravi-i-popis-mjesnih-odbora-gradskih-cetvrti-i-kotareva/

Povjernica za informiranje moli za suradnju i pomoć pri izradi cjelovitog popisa mjesne samouprave kao tijela javne vlasti.
Budući da cjelovita baza ne postoji, jedinicama lokalne samouprave (svim gradovima i općinama) distribuiran je poziv za dostavu potrebnih podataka te primjer excel tablice unutar koje se nalaze rubrike s traženim podacima. Cilj je potrebne podatke prikupiti tijekom rujna i listopada, a potom tijekom studenog odaslati smjernice mjesnim odborima, odnosno gradskim četvrtima i kotarevima o usklađivanju postupanja sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, a osobito imenovanjem službenika za informiranje (članak 13. Zakona), proaktivnoj objavi informacija (članak 10., 11, 12.) te rješavanju zahtjeva za pristup informacijama. Na taj način osigurala bi se objava cjelovitog popisa mjesne samouprave i olakšao pristup informacijama građanima i drugim korisnicima, a time i ojačalo povjerenje u lokalnu samoupravu. Ciljani datum izrade cjelovite tablice i njezine objave na internetskoj stranici zajedno s pripadajućom uputom je 15. studenog 2017.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".