Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Kako jačati integritet javnog sektora u Hrvatskoj

Ministarstvo uprave RH zajedno s Državnim institutom za javnu upravu Republike Finske (HAUS) i Visokom školom za javnu upravu Republike Francuske (ENA) u veljači 2017. godine pokrenulo je Twinning projekt pod nazivom „Jačanje integriteta javnog sektora“ čija će provedba trajati do svibnja 2018. godine. Svrha ovog projekta je poboljšanje standarda etičnog ponašanja zaposlenika što će u konačnosti pridonijeti većem zadovoljstvu građana radom javnog sektora.
Na Međunarodnoj konferenciji "Daljnji koraci za jačanje integriteta u Hrvatskoj" 28. studenoga u Zagrebu ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je kako je tema njezina tema podizanje svijesti zaposlenika javnog sektora, ali i građana o potrebi poštivanja načela etičnog ponašanja i postupanja, posebice zbog sprječavanja sukoba interesa i korupcije. "Vrijednosti društva oblikuju se i održavaju u vrijednostima koje promiče i prema kojima djeluje javna uprava, odnosno cjelokupni javni sektor. Svi mi, zaposlenici, dužnosnici, javni službenici u tijelima državne, lokalne i regionalne samouprave, moramo shvatiti da smo ovdje zbog naših sugrađana i ne smijemo se zatvoriti u nekakvu ljušturu, biti samodostatni i ne komunicirati s našim građanima“, rekao je ministar i dodao kako je istraživanje Ministarstva uprave pokazalo da je odnos službenika sa građanima dobio ocjenu 3,6 - što je vrlo dobro.
Kuščević je istaknuo kako se kroz ovaj projekt želi podići integritet javnih službenika te razviti svijest o pozitivnoj ulozi i značenju profesionalne etike i jake uprave u društvu, kroz implementaciju pravila integriteta u sklopu procesa modernizacije i jačanja uprave i to putem pet pravila integriteta:
1. Održavanje i unaprjeđivanje povjerenja u poštenje javnog sektora
2. Poštivanje zakona i propisanih postupaka (efikasnost, učinkovitost i objektivnost)
3. Ne korištenje neprikladno svojih ovlasti i položaja
4. Poštovanje drugih
5. Otkrivanje i prijavljivanje slučaja neetičkog ponašanja i korupcije
Ministarstvo uprave aktivno radi na svim ovim procesima i ciljevima. Kao najbolji način prevencije ministar je naveo informatizaciju i digitalizaciju. Republika Hrvatska pokrenula je veliki projekt pod nazivom CDU (Centar dijeljenih usluga) koji ima za cilj veliki dio informacija svih tijela javnih vlasti objediniti na jedno mjesto te omogućiti pristup svim službenicima i namještenicima kako sugrađani ne bi morali gubiti vrijeme tražeći dokumente za ostvarivanje svojih prava.

Kampanja je popraćena sloganom "Osmijeh se osmijehom vraća - Tu smo zbog Vas".
https://youtu.be/Z5Oi1_6Fsl8

Više na https://uprava.gov.hr/tusmozbogvas/

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".