Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Kuščević: Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi treba donijeti do početka prosinca

U Ministarstvu uprave održan je 25. kolovoza sastanak stručne radne skupine o promjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Ministar uprave Lovro Kuščević odbacio je kritike da se izmjenama propisa jača moć lokalnih čelnika te objasnio: "Usuglasili smo veći dio zakona, još tridesetak posto trebamo proći pa zakon ide na javnu raspravu. Namjera je donijeti ga do početka prosinca kako bi se i proračuni za 2018. u jedinicama lokalne samouprave izglasavali po novim pravilima''. Napomenuo je da će se mijenjati uvjeti kad se radi o rušenju gradonačelnika, načelnika i župana nakon neizglasavanja proračuna.
''Naravno da ćemo omogućiti da se uz neizglasavanje proračuna može rušiti načelnik, gradonačelnik ili župan, no uvjeti će biti nešto drukčiji nego dosad. To nisu lokalni šerifi nego vrijedni radišni ljudi koje su građani direktno birali na neposrednim izborima. Detalje ćemo znati kad Vlada prihvati zakon. Međutim, u ovim izmjenama ima puno elementa kojima jačamo općinska, gradska i županijska vijeća, a slabimo izvršne čelnike'', rekao je ministar. Najavio je i kako će se izmjenama zakona smanjiti mogućnost da skupština ili vijeće ucjenjuju čelnika tijela. ''Ne spašavamo gradonačelnike, načelnike i župane, nego tražimo model kako prisiliti na suradnju predstavnička tijela i čelnike izvršne vlasti u jedinicama lokalne samouprave'', kaže ministar.
Profesor Dušan Lozina s Pravnog fakulteta u Splitu ocijenio je da je prijedlog zakona dobro odmjerio ovlasti gradonačelnika i vijeća te da osobno ne vidi intenciju jačanja ovlasti gradonačelnika. Napomenuo je da postoji prijedlog po kojem će se gradonačelnicima omogućiti da bez dozvole vijeća raspolažu s većim iznosima nego sada, kada je to ograničeno na milijun kuna. Zakonske izmjene podržao je i predsjednik Udruge gradova Željko Turk  koji smatra da je važno postići da skupštine ne mogu rušiti direktno izabrane čelnike u dnevnopolitičke svrhe. Udrugu općina na sastanku je predstavljao glavni tajnik Bruno Hranić.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".