Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Na Plitvicama održana Skupština Udruge općina

Na Plitvičkim Jezerima održana je 10. travnja 2018. redovna godišnja skupština Udruge općina kojoj je nazočilo više od 130 načelnika pristiglih iz cijele Hrvatske. Dan ranije načelnici su sudjelovali u panelu koji je pripremilo Ministarstvi poljoprivrede na temu provedbe novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Predsjednik udruge Martin Baričević izrazio je nadu i želju da će angažiranjem kapaciteta i potencijala koje općine i njihovi načelnici posjeduju biti omogućen daljnji proces decentralizacije Hrvatske jer država treba snažnije iskoristiti potencijal neposredno izabranih dužnosnika. Obećao je da će udruga biti nagažirana na izradi i u provedbi svih zakona koje donosi Vlada RH a koji se tiču funkcioniranja lokalne samouprave,  njezinog boljitka i napretka.
Obraćajući se okupljenima u hotelu Jezero u utorak, ministar uprave i izaslanik predsjednika Vlade Lovro Kušćević poručio je da se snažno zalaže za procese decentralizacije i supsidijarnosti, ističući kako je na državi da normativno uredi i nadzire te procese, ali da poslove vezane uz te procese obavljaju županije, gradovi i općine. "Nije na državi da radi, nego da normativno uredi procese", poručio je ministar okupljenim lokalnim čelnicima i dodao kako je procese potrebno što više decentralizirati kako bi usluga bila što dostupnija građanima, njegovu uredu, selu, županiji. Kao primjer je uzeo Zakon o pomorskom dobru koji je u izradi, a koji će kroz novi način utvrđivanja granica pomorskog dobra uvelike ubrzati izdavanje koncesija. Kao preduvjet za uspješnu decentralizaciju naveo je uvođenje kvalitete u javnu upravu, a kao temelj tome označio je digitalizaciju, proces u koji će biti uloženo oko 520 milijuna kuna i još 53 milijuna kuna za dva projekta kojima će se uvesti kompetencijski okvir.
"Digitalizacija je potrebna radi transparentnosti, brzine, ujednačenosti, pravne sigurnosti, a Ministarstvo uprave će uskoro raspisati javni natječaj za odabir instituta ili fakulteta koji će utvrditi gdje se procesi javne uprave dupliraju ili koče, gdje su učinkoviti i tada ćemo moći odrediti koje će poslove obavljati županije ili država i uredi državne uprave, a koje općine i gradovi", rekao je ministar uprave.
Ličko-senjski župan i izaslanik predsjednice Republike Darko Milinović podržao je riječi predsjednika Udruge općina Martina Barićevića da bi prava decentralizacija i doprinos razvoju postojali kada bi jedinice lokalne samouprave mogle gospodariti svojim prirodnim resursima umjesto što su često na razini siromaštva. Nužnost prave decentralizacije Milinović je argumentirao tezom da "spuštene obveze tu trebaju pratiti i spuštena financijska sredstva".
Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat pozvao je okupljene načelnike općina da se javljaju na aktualne natječaje za nabavu spremnika i izgradnju postrojenja za sortiranje otpada kako bi se već na kućnom pragu "prepolovio" otpad i što je moguće prije uspostavila kružna ekonomija s recikliranjem sirovina.
U Hrvatskoj je 23 načelnika i jedna načelnica općina lani osvojilo sedmi  uzastopni mandat, stoga im je Udruga općina dodijelila povelje za osobiti doprinos u promicanju demokracije, gospodarstva i boljitka Republike Hrvatske kroz lokalnu samoupravu. Skupštini su pozdravili i izaslanica predsjednika Sabora zastupnica Branka Juričev Martinčev, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.
Skupština je usvojila programske dokumente, najavljen je početak izrade prijedloga strategije razvoja lokalne samouprave u Hrvatskoj, a o provedbi Zakona o zaštiti životinja govorio je predsjednik Udruge prijatelji životinja Luka Oman.
Načelnici su se u raspravi založili za energičnije rješavanje problema koji muče općine u suradnji s Vladom i županijama.

Fotografije: https://www.flickr.com/photos/uorh/albums

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".