Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Načelnici Osječko-baranjske županije susreli se s čelništvom Udruge općina

Problemi vezani za poljoprivredu i ruralne sredine općenito, kao i dramatična depopulacija hrvatskog sela bile su neke od tema o kojima su u srijedu 25. siječnja predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić i glavni tajnik Bruno Hranić razgovarali s dvadesetak  načelnika Osječko-baranjske županije. Domaćinom susreta bio je načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić. Bukvić je u uvodnom izlaganju naglasio da se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem treba što prije vratiti u nadležnost jedinica lokalne samouprave, odnosno općina, kao i da u Program raspolaganja državnim zemljištem svakako treba biti uključeno i Državno odvjetništvo kako bi se ovaj posao obavio u skladu sa zakonom. Dodao je kako se svaka općina treba jasno očitovati o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu te sudjelovati s konkretnim primjedbama, korekcijama i prijedlozima, čime bi se zaštitili interesi lokalnih OPG-ova i tvrtki prilikom dodjele zemljišta. To dosad nije bio slučaj, pa je rezultat naglašeno propadanje OPG-ova koji su na natječajima ostajali bez obradivih površina.
Općinski su načelnici poručili kako drže da postojeći teritorijalni ustroj treba resetirati, ali na način da općine dobiju veće ovlasti i odgovornosti koje moraju pratiti i fiskalno decentralizirana sredstva, jer sada jedinice lokalne samouprave državi uplaćuju višestruko veća sredstva nego što im se vraća iz središnje države i tu vidimo mogućnost djelovanja. Treća porezna reforma u posljednjih šest godina, ali i prva u kojoj se govori o kompenziranju sredstava općinama i gradovima, prilika je da se vidi koliko će naum doista biti proveden, poručili su općinski načelnici.
"Ove godine istječe rok za većinu natječaja za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem potpisanih na razdoblje od pet godina i domaći proizvođači sa zebnjom prate uvjete pod kojima će se raditi nova raspodjela. Događalo se da su se u općinama na natječajima pojavljivale tvrtke iz drugih dijelova države i na osnovi planova izlicitirale i do 3000 hektara zemlje, a domaće OPG-ove ostavljale bez kruha. To se više ne smije događati, stoga se kroz novi zakon moraju maksimalno zaštititi interesi OPG-ova i domicilnog stanovništva", poručio je Bukvić.

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".