Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Nužno je izjednačiti mogućnosti žena i muškaraca u politici

U Rijeci je u petak 27. siječnja održan panel o uključenosti žena u lokalnu i regionalnu politiku. Rasprava kojoj je prisustvovala i dopredsjednica Udruge općina u Republici Hrvatskoj i načelnica Općine Jakovlje u fokus je stavila nekoliko ključnih tema o ovoj problematici.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da su prema istraživanjima u Hrvatskoj žene u odnosu na ostale europske zemlje natprosječno zainteresirane za participaciju u politici, ali tu se javlja drugi problem. „Ženama treba dvostruko više vremena za napredovanje kroz sustav. Zato je nužno da imamo gospodarske i političke kvote jer je to alat za ubrzavanje procesa izjednačavanja mogućnosti žena i muškaraca u politici i na tržištu rada“ kazala je pravobraniteljica.

Prošli izbori za Hrvatski sabor pokazali su da žena ne nedostaje jer rodna zastupljenost nije bila osjetno neuravnotežena. No, ono što predstavlja problem je to što su se žene najčešće nalazile na začeljima lista što dovodi do zaključka kako uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake po pitanju političke participacije žena. 

Problem sustava, nasilje nad ženama, konzervativno društvo i stereotipi samo su neki od pojmova o kojima se raspravljalo na panelu. Sve sudionice složile su se da inicijativa za više žena u politici mora biti nadstranačka, ali i da se uvede izborni sustav prema modelu jedna žena-jedan muškarac na stranačkim listama. Također, istaknuta je i potreba da se ovakva događanja provedu u svim županijama, na što je reagirala Međimurska županija u kojoj će se održati sljedeće ovakvo okupljanje.

Ovo događanje organizirano je uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".