Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Očitovanje UORH-a o Nacrtu prijedloga Zakona o financiranju JLP(R)S

Udruga općina  31. srpnja 2017. očitovala se putem elektroničke pošte  svim svojim članicama, resornom ministarstvu kao i na obrascu e-savjetovanja o Nacrtu prijedloga Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na članak 7.

Obrazloženje:

S obzirom da se hrvatske općine sastoje od niza manjih naselja koja su raštrkana na većim površinama i potrebno im je osigurati komunalnu opremljenost jednaku onoj u urbanim sredinama, smatramo da povećanje referentnog iznosa od 1.283,00 kn za 50 posto nije dovoljno i Udruga općina u RH traži da povećanje iznosi 80 posto.
Referentni iznos utvrđenog prosjeka od 1.283,00 kn uvećan za 80 posto iznosio bi 2.309,40 kn.
Europska povelja o lokalnoj samoupravi (čl.9. stavak 2.,3.,4. i 5.) i načelo supsidijarnosti govore o tome da su jedinice lokalne samouprave prvo mjesto gdje stanovnici ostvaruju vlastite potrebe i zbog čega one moraju građanima osigurati kvalitetan život. Do sada je politika financiranja lokalne samouprave išla u smjeru depopulacije  i odlaska ruralnog stanovništva  kao i centralizacije države. Novim zakonom mora se decentralizirati država na način kako je to učinjeno u zapadnoeuropskim zemljama te time potaknuti razvoj ruralnih sredina odnosno sprječiti pritisak doseljavanja stanovnika u velike gradove. Navedeni prijedlog povećanje ide također u smjeru ravnomjernog razvoja RH i demografske  obnove države, jer činjenica je da su ruralne sredine ugodnije za život mladih obitelji te odgoja i obrazovanja djece.

Pozivamo i vas da razmotrite prezentaciju u privitku, posebice slide br 11, kao i da se uključite u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".