Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Održan radni sastanak Predsjedništva HZO-a s vodstvom Koprivničko-križevačke županije na temu gospodarenja prirodnim resursima

Na inicijativu vodstva Koprivničko-križevačke županije održan je sastanak s članovima Predsjedništva Hrvatske zajednice općina. Tema radnog sastanka bila je održivo gospodarenje prirodnim resursima gdje je problem eksploatacije jedna od gorućih tema lokalne i područne samouprave. Sastanku su prisustvovali uz Predsjednika Zajednice Martina Baričevića, Potpredsjednici Glorija Paliska (Općina Raša), Slavko Prišćan (Općina Rovišće), Glavni tajnik zajednice Mato Čičak (Općina Rugvica), član Upravnog odbora Siniša Pavlović (Općina Kloštar Podravski) te djelatnici Tajništva zajednice.

Ispred Koprivničko-križevačke Županije prisustvovali su župan Darko Koren, njegov zamjenik Darko Sobota, Damir Felak (saborski zastupnik), Marijan Štimac (Pročelnik za gospodarstvo Županije) i djelatnici Županije.

U uvodnom dijelu, župan Koren je upoznao svoje goste s nekim specifičnostima Koprivničke-križevačke županije, s posebnim naglaskom na prirodna bogatstva podravskog i prigorskog kraja. Župan Koren je iskoristio priliku i čestitao Predsjedniku Hrvatske zajednice općina Martinu Baričeviću na uspješnoj organizaciji ovogodišnje Skupštine, kao i na promjeni imena same asocijacije.

Predsjednik HZO Martin Baričević je zahvalio županu i njegovim suradnicima na pozivu te dodao kako je važno da zajedno artikuliramo zajedničke politike jer problem eksploatacije je puno složeniji nego što se čini.

Lokalna zajednica bi morala više biti zastupljena kada je riječ o eksploatacije prirodnih bogatstava jer je prirodno da općine imaju benefite od svog potencijala. Time bi se lakše mogao novac kanalizirati u smjeru razvoja jer prirodni resursi poput šuma, nafte, šljunka kao i kompletno pomorsko dobro mogu biti sjajan sinergijski iskorak, naglasio je Baričević.

Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće dodao je kako je važno da se komunicira jer i županije kao i općine imaju mnogo toga metodološki zajedničkog. Mi moramo dati zajednički doprinos jer upravo mi u manjim sredinama razumijemo i živimo sa nekim nelogičnostima oko problema gospodarenju prirodnim resursima, kazao je načelnik Prišćan.

Pročelnik za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac upoznao je prisutne sa složenim procesom izrade prostornih planova kao jednim od modaliteta za uspješno snalaženje unutar zakonske regulative kao i postupkom izrade raznih studija. S druge strane saborski zastupnik u Hrvatskom saboru Damir Felak govorio je o nekim zakonskim rješenjima kojima je za cilj lakše snalaženje u labirintu eksploatacije. Sve se uvijek okreće oko pitanja proračuna, dogovara i kontrole same eksploatacije jer moramo zagovarati najpraktičnija rješenja. Puno toga se počelo dogovarati oko pitanje rente kao i sirovina. Mislim da se zajedničkom suradnjom može puno toga može postići, kazao je Felak.

Prijedlog Župana Korena je krenuo u smjeru formiranja radne skupine koja bi izradila prijedloge mogućih rješenja za eksploataciju prirodnih resursa poput vode, šljunka, kamena, šuma i sl.

Mislim da bi bilo najbolje da zajedno učinimo ovaj iskorak vlastitim snagama, jer upravo mi koji živim u našim zajednicama znamo puni potencijal u eksploataciji prirodnih bogatstava. Potrebo je se nadograditi i pravednije redistribuirati sredstva, rekao je Koren.

Predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević zahvalio je domaćinima na prilici da zajedno rasprave ovu tematiku. Očekujem da našu suradnju unaprijedimo pa možda čak i formaliziramo kroz prijedlog zajedničke radne skupine. Vjerujem da smo na najboljem putu da pokrenemo stvari s naše točke gledišta, naglasio je Baričević. 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".