Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Općinama vaučeri EU za besplatni internet na javnim mjestima

Europski program WiFi4EU općinama nudi vaučer u vrijednosti od 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima - u knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima! Europska komisija pokrenula je 20. ožujka internetski portal www.WiFi4EU.eu kojim poziva jedinice lokalne samouprave u Europi da se prijave za prvi natječaj za projekte koji će se otvoriti sredinom svibnja. Prilika je to za sve hrvatske općine i gradove da putem jednostavne procedure povuku sredstva iz EU fondova te olakšaju pristup internetu građanima i turistima.

Prijave se obavljaju na portalu, a za registraciju na portal potreban je EU Login Key dostupan na poveznici https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi

Sredinom svibnja 2018. objavit će se prvi poziv na podnošenje prijava, a prijavljene jedinice lokalne samouprave moći će podnijeti zahtjeve za prvi paket od 1.000 vaučera WiFi4EU, svaki u vrijednosti od 15.000 eura. Važno je naglasiti da će se vaučeri dijeliti prema redoslijedu prijave. Komisija će, uzimajući u obzir ravnomjernu geografsku zastupljenost, objaviti imena prvih 1.000 općina koje će dobiti financiranje u okviru prvog poziva. Svaka država sudionica dobit će najmanje 15 vaučera. Tijekom sljedeće dvije godine objavit će se još četiri poziva na podnošenje prijava u okviru programa WiFi4EU.

Europski parlament je u rujnu 2017. izglasao program pod nazivom “WiFi4EU“ koji je u proračunu EU-a do 2020. godine namijenio 120 milijuna EUR-a bespovratnih sredstava za financiranje opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 8.000 općina u svim državama članicama, u Norveškoj i na Islandu. Želi se pomoći europskim jedinicama lokalne samouprave koje imaju niže financijske i institucionalne kapacitete za povlačenje europskih sredstava kako bi svojim građanima osigurali besplatan pristup kvalitetnim WiFi mrežama. Oni koji već imaju javne bežične pristupne točke mogu aplicirati za njihovu nadogradnju. (izvor: http://www.poslovni.hr/hrvatska)

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".