Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Poboljšava se sustav fiskalnog izravnanja u Hrvatskoj

Aktualni osvrt Instituta za javne financije pod nazivom „Poboljšava se sustav fiskalnog izravnanja u Hrvatskoj“, autori Anto Bajo i Marko Primorac.
Prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave bio je na dnevnom redu 58. sjednice Vlade Republike Hrvatske održane 28. rujna 2017. Tim se zakonom sustav financiranja lokalnih jedinica od 1993. mijenja osamnaesti put - u prosjeku gotovo svake godine. Takve stalne promjene regulatornog okvira (uz izmjene propisa u dijelu oporezivanja dohotka) otežavaju dugoročno financijsko planiranje proračuna lokalnih jedinica.
Prijedlog Zakona o financiranju lokalnih jedinica treba pohvaliti zbog novog modela fiskalnog izravnanja. Provedbom  Zakona Vlada i Ministarstvo financija će lokalnim jedinicama ustupiti dodatnih 1,5 mlrd. kuna. Ta će se sredstva osigurati po funkcijama na razdjelima proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva te Ministarstva unutarnjih poslova. Zakonom su predviđene i kompenzacijske mjere za lokalne jedinica koje će provedbom predloženog Zakona ostvariti manje prihode u odnosu na važeće zakonske odredbe za koje će se u državnom proračunu osigurati dodatno oko 100 milijuna kuna u 2018. i oko 50 milijuna kuna u 2019. Zakonom se postupno provode mjere za bolju redistribuciju prihoda između lokalnih jedinica. Treba pohvaliti Vladu i Ministarstvo financija na pravednijoj i transparentnijoj redistribuciji prihoda između lokalnih jedinica i čestitati na predloženom kvalitetnijem modelu fiskalnog izravnanja. Međutim, Vlada se tek treba uhvatiti u koštac s reformom administrativno-teritorijalnog ustrojstva bez kojeg daljnja decentralizacije nije provediva.
Tekst osvrta u privitku.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".