Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Podržano donošenje Zakona o brdsko-planinskim područjima i reguliranje oblasti

Novi zakon o brdsko-planinskim područjima bio je predmetom tematske sjednice saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u četvrtak 26. travnja koju je sazvao predsjednik Odbora Tulio Demetlika i istaknuo da je tematska sjednica sazvana kako bi se nazočni upoznali s iskustvima alpskih zemalja u razvoju i realizaciji javnih politika brdsko-planinskih područja te ih iskoristili u izradi budućeg Zakona. U radu odbora sudjelovali su predsjednik Udruge općina Martin Baričević i članovi Predsjedništva Glorija Paliska i Zlatko Fumić. Odbor je sazvan na inicijativu predsjednika udruge Eko Kvarner Vjerana Piršića,  a nazočili su mu i predstavnici Austrije,  Švicarske i Francuske, čija bi iskustva mogla biti dragocjena u cilju kreiranja što kvalitetnijeg propisa.

Baričević je pozdravio donošenje zakona ali i naglasio da je stanje u oblasti gotovo pa katastrofalno, uslijed opće nebrige koja se prema brdsko-planinskim područjima dugo vremena iskazuje. Potencijali su ogromni, ali upravljanje nije racionalno i najčešće ide na štetu lokalne zajednice. Potkrijepio je to slučajem prostora planine Velebita i nekolicinom javnih ustanova i nacionalnih parkova koji se njime prostiru, uključujući Plitvička jezera, no lokalne zajednice nisu uključene i nemaju dovoljno koristi. Oblast treba riješiti ne samo jednim već kroz više zakona, napomenuo je Baričević i predložio da se sjedišta javnih poduzeća poput Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda premjeste izvan Zagreba, na lokacije koje doista žive s problemima iskorištavanja prirodnih bogatstava. Također je spomenuto da brdsko-planinska područja imaju najviše nerazvrstanih cesta čije je održavanje skupo pa bi zbog toga trebalo naći zakonski način sufinanciranja.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".