Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Predsjednik Vlade RH s čelnicima Zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina u Požegi

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je u ponedjeljak 3. srpnja u Požegi drugim sastankom Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i čelnikom saborskog Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu. Udrugu općina predstavljao je dopredsjednik Martin Baričević, načelnik općine Jasenice.
Prvi sastanak ovakvog formata, s ciljem uspostavljanja načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, održan je u prosincu 2016. u Banskim dvorima i tada je dogovoreno da se uvede praksa redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je novi način financiranja jedinica lokalne i područne samouprave koji predviđa prepuštanje poreza na dohodak u cijelosti lokalnim jedinicama. Četiri su ključne izmjene: da tri četvrtine financiranja decentraliziranih funkcija, koja su u 2017. iznosila 2,2 milijarde kuna, preuzme država te da se prihod od poreza na dohodak, koji je u 2016. iznosio 368 milijuna kuna, u cijelosti prepusti jedinicama lokalne samouprave. Od poreza na dohodak za općine i gradove ići će 60 posto, za županije 17 posto, za fiskalno izravnanje 17 posto, a za financiranje decentraliziranih funkcija 6 posto. Predlaže se da se pomoć za projekte sufinancirane iz sredstava EU-a ne financira više iz poreza na dohodak, već iz državnog proračuna u iznosu od oko 153 milijuna kuna godišnje, kao i ukidanje kriterija za dodjelu pomoći iz Zakona o izvršavanju državnog proračuna te uvođenje novih kriteriji za fiskalno izravnanje. "Prema ovom scenariju nitko ne gubi - županijski proračuni se pojačavaju za oko 9,1 posto, a što se tiče gradova i općina velika većina ovim promjenama dobiva, njih 69 je na gubitku i osigurat će se kompenzacijske mjere.
Ministrica regionalnog razvitka Gabrijela Žalac predstavila je Strategiju regionalnog razvoja Hrvatske za razdoblje do 2020. godine koju je Vlada usvojila na sjednici krajem lipnja.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".