Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Predsjednik Vlade RH sa županima i čelnicima Udruge gradova i Udruge općina o decentralizaciji i strateškim projektima

U Banskim dvorima  je u ponedjeljak 19. prosinca održan sastanak članova Vlade RH s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina, a premijer Andrej Plenković u uvodnom je govoru najavio da će se takvi sastanci održavati redovito jednom godišnje, u srpnju, s namjerom da se u sljedeće četiri godine napravi iskorak u ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske. "Mislim da tu ideju svi dijelimo", rekao je Plenković obraćajući se predstavnicima područne i regionalne samouprave na sastanku koji je organiziran dva mjeseca od početka rada Vlade, a u ovakvom se formatu do sada nije održao.
Cilj je sastanka, kaže premijer, uspostaviti kvalitetnu suradnju, identificirati zajedničke prioritetne projekte; cilj je da ministri u Vladi budu svjesni ključnih razvojnih prioriteta u pojedinoj županiji te raspraviti o pitanjima decentralizacije. "Da izravno od vas čujemo ideje koje imate, a odnose se na nadležnost županija, da čujemo kako ste primili poreznu reformu, da vidimo kako u budućnosti možemo zajednički pripremati prioritete u proračunu", kazao je. Želim, dodaje premijer, da Vlada zna što je vama bitno i da vi na svojoj razni znate koji su temeljni pravci djelovanja Vade.

Premijer planira takav sastanak održavati jednom godišnje, u srpnju, kada se kreće s planiranjem proračuna za iduću godinu. "Tako da u tom trenutku svi signalizirate što je vama bitno i da se prigodom planiranja proračuna to uzme u obzir". Na dnevnom redu današnjeg sastanka su suradnja Vlade i župnija, prioritetni projekti u županijama i prijedlozi za provedbu funkcionalne decentralizacije, a rasprava je objedinjena. "Želim da ovaj sastanak bude početna točka jedne kvalitetne suradnje u godinama koje su pred nama", poručio je Plenković.
Na dnevnom redu sastanka našla se bolja suradnja jedinica lokalne samouprave i središnje vlasti u kontekstu Akcijskog plana za reformu državne i javne uprave koji je usvojen na prošloj sjednici Vlade, kao i u kontekstu rada na novom indeksu razvijenosti potpomognutih područja, europskih fondova i gospodarskih planova za iduću godinu, dodaje premijer.
Predsjednik Zajednice županija, šibensko-kninski župana Goran Pauk u svome je uvodnome govoru kazao kako Zajednica županija, kao udruge gradova i općina, želi biti sugovornik, partner i činiti dio onih tijela koje će odlučivati o daljnjoj decentralizaciji države. "Mi smo visoko centralizirana država i nadamo se, svi mi u lokalnoj samoupravi, daljnjoj decentralizaciji", rekao je i naglasio da Zajednica županija smatra kako treba prestati s pričama o ukidanjima županijama i podjeli zemlje na neke druge regije. "Sadašnji ustroj, što se tiče županija, idealan je i pogođen i na njemu treba graditi novu efikasniju javnu, ali i lokalnu i regionalnu samoupravu", rekao je Pauk i izrazio spremnost Zajednice županija na suradnju. Pritom je izrazio nadu da se više neće događati da se na županije prebaci određene zadaće, a da ih ne prate adekvatna sredstva ili da se ona koja su početno odobrena, kasnije ukinu.
 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".