Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Predstavljeni rezultati projekta Nadzor integriteta

Predstavljanje rezultata istraživanja provedenoga u okviru europskog projekta Nadzor integriteta (Integrity Observer) održano je u Zagrebu 30. listopada u nazočnosti partnera među kojima je i Udruga općina u RH. Istraživanje je obuhvatilo 43 grada i općine u Hrvatskoj koji sudjeluju u implementaciji projekta i utvrđivalo je zakonitost njihova postupanja u tri područja: izdavanje koncesija, prostorno planiranje i upravljanje imovinom.  Istraživanje je pokazalo odsustvo poštivanja zakonom utvrđenih obveza lokalne samouprave kod značajnog dijela uključenih lokalnih jedinica počevši od nepostojanja propisanih evidencija pa do propusta javnog objavljivanja podataka za koje je ta obveza zakonom propisana. Po okončanju projekta svim jedinicama lokalne samouprave u RH ostaje na uporabu elektronička aplikacija uz pomoć koje se može provoditi postupak jednostavne nabave ili dodjele koncesija.
Projekt je usmjeren na poboljšanje transparentnosti u procesima upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima putem osiguravanja sudjelovanja javnosti u upravljanju te osiguravanja javnog građanskog nadzora nad tim postupcima.
U sklopu projekta provedenog u ukupno 43 hrvatska grada i općine razvijeni su vrlo sofisticirani IT alati čiji je cilj poboljšanje komunikacije sa zainteresiranom javnošću na lokalnoj razini, kao i efikasnija javna uprava i lokalna administracija. Prva razina istraživanja odnosi se na javnu objavu registra imovine u 43 jedinice lokalne samouprave ri čemu se pokazalo da su, od ukupnog broja analiziranih među kojima su naši najveći gradovi i općine, samo četiri JLS-a transparentno objavili te podatke na internetskim stranicama (Općine Stari Jankovci, Dekanovec, Koška i Tuhelj).
Kad su u pitanju prostorni planovi, generalni urbanistički planovi i planovi prostornog uređenja, većina od ukupno 43 jednice lokalne samouprave nema javno objavljene te dokumente premda ih zakon na to obvezuje - samo ih devet ima transparentno i javno dostupan GUP, dok urbanistički planovi uređenja nisu javno dostupni u čak 17 jedinica lokalne samouprave.
Izvješća o provedenoj javnoj raspravi o izmjenama i dopunama prostornih planova uređenja nisu objavljena u jedanaest jedinica lokalne samouprave, među kojima su gradovi Zagreb, Split, Umag i Vukovar. Participacija građana također je zanemariva – postotak komentara na izmjene i dopune prostornih planova uređenja prema ukupnom broju stanovnika u ispitanim jedinicama lokalne samouprave kreće se između nula posto (Općine Sopje i Koška) i 0,68 posto (Općina Rogoznica).
Rezultati istraživanja provedenih na području koncesija, koje je predstavio izvršni direktor PSD-a Munir Podumljak, govore da je 2012. godine u Hrvatskoj dodijeljeno ukupno 14.008 koncesija, a 2015. godine samo 9.264, a ukupan iznos od prihoda od koncesija iznosi 1,5 milijarda kuna.

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".