Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Prijedlog: sve OPG-ove okupiti u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori

Do 21. kolovoza 2017. otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Cilj izmjene ovog propisa je stvaranje mogućnosti da komora okupi obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj kao najbrojniju populaciju poljoprivrednih proizvođača i tako počne efikasnije promicati, štititi i zastupati njihove interese.
Od 2012. obvezno članstvo u komori ukinuto je što je dovelo do rasipanja značajnog broja članova. Krajem 2016. godine u Upisniku poljoprivrednika bilo je registrirano 170.515 poljoprivrednika (od čega je 165.167 OPG-ova) što predstavlja 96,9 posto od ukupnog broja upisanih poljoprivrednika, ali komora prosječno godišnje ima tek oko 1.000 dobrovoljno upisanih članova (od kojih je 80 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a 20 posto su obrti, trgovačka društva i dr.). To znači da okuplja manje od 6 posto poljoprivrednika upisanih u Upisnik, zbog čega nije u mogućnosti izvršiti i sve zadaće koje su joj dodijeljene zakonom, prije svega svoju primarnu i najvažniju zadaću prikupljanja stavova poljoprivrednika i jedinstvenog zastupanja njihovih interesa prema ministarstvu nadležnom za poljoprivredu, ali i drugim tijelima državne uprave.
Dosad su se obiteljska poljoprivredna gospodarstva zajedno s drugim organizacijskim oblicima poljoprivrednika interesno udruživala u brojne poljoprivredne udruge kojih danas u Republici Hrvatskoj djeluje oko 1.130, međutim ni jedna od njih nije u mogućnosti obuhvatiti interesno sve poljoprivredne proizvođače. Stoga je namjera prijedloga ovoga Zakona da upravo najbrojnija populacija poljoprivrednih proizvođača koji poljoprivrednu djelatnost obavljaju kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bude okupljena unutar Hrvatske poljoprivredne komore i tako osigura svoj utjecaj u skladu s realnim potrebama.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".