Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Primjedbe na Nacrt prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu

Nacrt Prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu koji je, nakon što ga je Vlada RH usvojila 21. prosinca 2017., prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru, bio je predmetom sastanka u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u srijedu 14. ožujka.
Udruga općina, koju je predstavljao predsjednik Martin Baričević, dala je sljedeće primjedbe na nacrt:

1. Imenica „zgrada“ treba se zamijeniti imenicom „građevina“ jer je građevina širi pojam od zgrade. (Članak 86. i 87.)
2. Predlaže se da se u članku 91. stavku 3. utvrdi da će upravno tijelo poništiti po službenoj dužnosti ili po zahtjevu obveznika komunalnog doprinosa ovršno odnosno pravomoćno rješenje o komunalnom doprinosu, ako je pravomoćna građevinska dozvola, odnosno drugi akt za građenje, poništen u provedbi nadzora, ili ako je pravomoćna građevinska dozvola poništena ili ukinuta unutar kalendarske godine u kojoj je plaćen komunalni doprinos.
3. U članku 98. u stavku 1. točka 7. uvodi se nova kategorija namjene nekretnine i to pomoćni prostor u funkciji poslovnog prostora koji služi za djelatnosti koje nisu proizvodne. S tim  u vezi, napominjemo da u Prijedlogu nije pojašnjeno koji prostor bi mogao biti/predstavljati pomoćni prostor u funkciji poslovnog prostora, a određenje takvog prostora ne postoji ni u jednom od važećih propisa.
4. Pored prethodno navedenih komentara pojedinih zakonskih odredbi ističe se da je u uvodnom dijelu Prijedloga spomenuto kako za provedbu zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu RH niti u proračunima jedinica lokalne samouprave. Mišljenja smo da što se tiče proračuna jedinica lokalne samouprave ova teza nije točna.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".