Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Službeni posjet francuskoj udruzi malih općina APVF i općini Rueil-Malmaison

Članovi Upravnog odbora Udruge općina susreli su se u srijedu 16.5. 2018. u Parizu s čelnicima Udruge malih općina Francuske (Association des Petites Villes de France APVF) – predsjednikom Christopheom Bouillonom, dopredsjednikom Pierreom Jarlierom te Christopheom Chaillouom i Antoineom Homéom. Radi se o zajednici općina do 7.000 stanovnika kakvih je u toj zemlji 1.200 budući da 80 posto naselja ima više od 2.000 stanovnika.
U zanimljivom susretu koji je obilovao podatcima o funkcioniranju sustava, razmjenom iskustava i dobre prakse, najdojmljiviji je poziv, upućen od strane domaćina uime sedam aktualnih članica, hrvatskoj udruzi da se pridruži klubu malih i srednjih gradova koji obuhvaća mjesta iz sedam europskih zemalja.
Domaćini su objasnili da su u radu usko povezani i s udrugom načelnika i gradonačelnika Francuske (AMRF) te da imaju predstavnike u oba doma parlamenta. Kao jedan od najvećih izazova u novije vrijeme opisali zabrinjavajuće smanjenje EU kohezijskog fonda od 7 do 15 posto što pokazuje tendenciju privilegiranja većih prostora i otežani pristup novcu za male sredine, kao i institucionalna budućnost EU. Savjetovanje s građanima i javne debate zbog toga su u Francuskoj intezivne u posljednje vrijeme, a vlast želi čuti što građani misle i žele  ne bi li se te potrebe zadovoljile i osigurala financijska autonija lokalne samouprave zajamčene ustavom.
Predsjednik udruge Martin Baričević objasnio je kako se u Hrvatskoj neprekidno preispituje sustav lokalne samouprave u potrazi za boljim rješenjima te da se traži veća fiskalna decentralizacija. Također je napomenuo da se u EU ponekad donose odluke bez  demokratske podloge i založio se za snažniji pritisak malih jedinica lokalne samouprave u ruralnim dijelovima jer su one nositelj gospodarske snage i demografske obnove.

Susretu u Parizu nazočili su i visoki predstavnici DStGB-, njemačke udruge općina, dopredsjednik Roland Schäfer i  direktor europskih poslova dr Klaus Nutzenberger. Iznoseći svoja iskustva unutar tri nacionalne udruge lokalne samouprave (regija, gradova te malih i srednjig općina) naglasili su važnost lobiranja u EU kao i značaja malih sredina koje se moraju boriti protiv dominacije velikih.

Općina Rueil-Malmaison ugostila je izaslanstvo Udruge općina 17. svibnja u sklopu službenog posjeta. Gradonačelnik Patrick Ollier izrazio je zadovoljstvo što se hrvatski načelnici zanimaju za najnovije koncepte reforme lokalne samouprave koje Francuska kao inače visoko centralizirana zemlja nastoji provesti. Veleposlanik RH u Francuskoj Filip Vučak naglasio je pojačanu suradnju dviju država u okvirima EU, a predsjednik Udruge općina Martin Baričević zahvalio se za srdačno gostoprimstvo ove općine poznate po brojnim prijateljskim odnosima s Hrvatskom. U živoj rapravi postavljena su brojna pitanja, analizirana iskustva i pozitivne praksa, a naglasak je bio na nužnosti privlačenja investicija koje su vezane za infrastrukturu, prometnu povezanost, kvalitetu života, sigurnost i osobne kontakte. 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".