Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Što su konačni rezultati izbora? Kad dužnosnici stupaju na dužnost?

Prvi krug lokalnih izbora održan je 21. svibnja 2017.
Podsjećamo na nekoliko radnji koje je potrebno poduzeti povodom objave konačnih rezultata izbora i u vezi s postupcima izabranih dužnosnika u stupanju na dužnost:

Zakon o lokalnim izborima neke pravne posljedice (trajanje i početak mandata, stupanje na dužnost, saziv konstituirajuće sjednice vijeća) veže uz objavu konačnih rezultata izbora ali, pritom, ne pojašnjava što je objava konačnih rezultata. S tim u vezi napominjemo da se konačni rezultati izbora, pojednostavljeno, mogu objaviti ako je obrađeno 100% biračkih mjesta, ako su protekli rokovi za izjavljivanje prigovora ili ako je odlučeno o prigovoru i žalbi (ako je izjavljena) na način da izbori nisu ponovljeni. Imajte u vidu da se, u slučaju izjavljivanja prigovora i žalbe, vrijeme objave konačnih rezultata može produžiti i nekoliko dana nakon izbora.
Izabrani dužnosnici mogu u roku od 8 dana od dana stupanja na dužnost dati izjavu o tome na koji će način obavljati dužnost. Ako se ne izjasne obavljat će je volonterski. Dužnosnik koji je bio zaposlen a koji želi profesionalno obavljati dužnost od prvoga dana od kada je stupio na dužnost, mora s prijašnjim poslodavcem raskinuti radni odnos do dana koji prethodi danu početka obnašanja dužnosti (jer nitko ne može biti zaposlen u punom radnom vremenu kod dva poslodavca). Ako se iz bilo kojeg razloga dogodi da je na dan stupanja na dužnost dužnosnik i dalje zaposlen kod prijašnjeg poslodavca, dužnost će obavljati volonterski do davanja izjave o tome da dužnost želi obavljati profesionalno.
Temeljem članka 8. Zakona o sprječavanju sukoba interesa novoizabrani dužnosnici su dužni u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost popuniti imovinsku karticu. Dužnosnici kojima je dužnost prestala dužni su u istom roku podnijeti izvješće Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.
O načinu na koji to možete učiniti pogledajte mrežnu stranicu Povjerenstva: https://www.sukobinteresa.hr/.

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".