Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

U zbrinjavanju migranata presudna je uloga lokalnih vlasti

Dominantna tema proljetnog zasjedanja Kongresa Vijeća Europe 29. i 30. ožujka 2017. opet je pitanje izbjeglica koje iz kriznih i ratom zahvaćenih područja teže ka europskom tlu. Od samoga početka jasno je da izbjeglička kriza kao događaj bez presedana zahtijeva odgovarajuću reakciju lokalnih i regionalnih vlasti u Europi koje su ključne za efikasno djelovanje na terenu. Izbjeglička kriza ujedno je i kriza javnih politika, zaključeno je u Strasbourgu.
Budući da je Turska država koja umnogome utječe na kretanje izbjeglica, predstavnici Vijeća Europe proveli su u toj zemlji fact finding mission krajem 2016. i temeljem uočenih činjenica donijeli preporuku Odboru ministara da pozove turske vlasti da svoje zakonodavstvo vezano uz terorizam i postupanje prema uhićenima usklade s Europskom poveljom o ljudskim pravima i europskim standardima. Od  2012. europske zemlje bilježe pojačani priljev izbjeglica koji je kulminirao 2015. godine kada je u Europu došlo 1,3 milijuna tražitelja azila, a u Tursku oko 3,1 milijun.
Uoči početka plenarnog zasjedanja hrvatsko se izaslanstvo u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe sastalo s veleposlanikom u Stalnom predstavništvu RH pri Vijeću Europe Miroslavom Papom. Susretu su nazočili voditelj izaslanstva župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, zamjenik voditelja gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, međimurski župan Matija Posavec i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.
Veleposlanik Papa istaknuo je da sljedeće godine Hrvatska preuzima predsjedanje Odborom ministara, najznačajnijim upravljačkim tijelom Vijeća Europe. U tom kontekstu potrebno je utvrditi prioritete predsjedanja poput decentralizacije i jačanja kapaciteta lokalne samouprave za korištenje razvojnih fondova EU. Iako navedena pitanja nisu izravno povezana sa svrhom i misijom VE-a, mogu se staviti u isti kontekst.
Članovi hrvatskog izaslanstva susreli su se i s glavnim tajnikom Kongresa VE Andreasom Kieferom koji je naglasio kako je predsjedanje Odborom ministara dobra prilika da se promoviraju pitanja koja naizgled nemaju lokalnu dimenziju te potvrdio spremnost Kongresa da podupre Hrvatsku tijekom u tome poslu. Župan Pauk složio se s tezom da jačanje pozicije lokalne i regionalne samouprave može biti dobra tema hrvatskog predsjedanja, a opća je ocjena članova izaslanstva kako je predsjedanje dobra prilika i za promociju Hrvatske pa bi se sastanci nekih tijela Vijeća mogli održati u Hrvatskoj.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".