Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Veliki su izazovi pred lokalnim vlastima na uhodanim migrantskim rutama

Uzroci imigracija i nastavak suradnje lokalnih vlasti Europske unije i država Mediterana tema je dvodnevnog događanja Odbora regija EU na Malti 22. i 23. veljače. Lokacija i tema nisu slučajno odabrani jer su upravo izazovi izbjeglica i migranata jedan od prioriteta aktualnog malteškog predsjedavanja Vijećem EU-a, a Malta se već godinama nosi s povećanjem njihova broja i i nužnošću prihvata. Nesređeni sustav na europskoj razini  glavni je razlog malteških poziva na solidarnost upućenih drugim članicama te zahtjeva za poboljšanje mehanizma prihvata imigranata i tražitelja azila.
U kontekstu problema migracija u najopterećenijim regijama istaknuti su primjeri dosadašnjih napora europske politike susjedstva s posebnim naglaskom na područje Mediterana. Konferencija ”Adresiranje uzroka migracije i prihvat imigranata” bavila se vanjskim aspektima i gospodarskim dimenzijama migracijskih politika EU-a okupivši paneliste iz europskih institucija i mediteranske gradonačelnike te zaključivši da je potrebno stvoriti uvjete za društveni i gospodarski razvoj regija i gradova koji su najviše pogođeni emigracijom svog stanovništva.
Panel o ulozi gradova i regija u prihvatu, postupcima za davanje azila i relokaciji migranata ponovio je izazove s kojima se nose lokalne vlasti koje se nalaze na uhodanim migrantskim rutama. Osma plenarna sjednica Euromediteranske skupštine regionalnih i lokalnih vlasti (ARLEM) održava se u četvrtak, a na dnevnom redu  je rasprava o reviziji europske politike susjedstva i izazovima za lokalne i regionalne vlasti, raspoloživim instrumentima za decentraliziranu suradnju u Libiji te usvajanje akcijskog plana i prioriteta za 2017. U radu konferencije sudjeluju članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija Bruno Hranić (glavni tajnik Udruge općina u RH), Vojko Obersnel i Nikola Dobroslavić.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".