Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Zajedno je lakše braniti interese: istarske općine pozvane da uđu u članstvo Udruge općina

Samo zajedno općine mogu braniti svoje interese, zaključeno  je u četvrtak 16. veljače na zajedničkom sastanku predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đure Bukvića i glavnog tajnika Brune Hranića s istarskim županom Valterom Flegom i predstavnicima istarskih općina u Pazinu. Cilj susreta bilo je  predstavljanje rada i aktivnosti udruge i razgovor o aktualnim pitanjima od interesa za lokalnu samoupravu.
Udruga je, kazao je Bukvić, osnovana s primarnim ciljem promicanja interesa općina, a danas okuplja 300 od 428 hrvatskih općina te naglasio da općine godišnje u državni proračun uplate oko šest puta više nego što im se vrati, što je dugoročno neodrživo. Država na taj način, smatra Bukvić, oduzima jedinicama lokalne samouprave i koči njihov razvoj. „Ne treba izmišljati toplu vodu, već se ugledati na razvijene europske zemlje koje sve više ovlasti spuštaju na niže razine vlasti“, objasnio je.
Temeljem svog iskustva kao nekadašnji gradonačelnik i aktualni potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Flego istaknuo je važnost okupljanja i zajedničkog djelovanja općina na području Hrvatske. „Samo zajedno općine mogu artikulirati i braniti svoje stavove, zalagati se za zajedničke interese te nastupati spram državne vlasti. Samo ujedinjene općine mogu zagovarati načelo supsidijarnosti te tražiti veće ovlasti u odlučivanju i upravljanju vlastitim sredstvima“, istaknuo je i pozvao sve istarske općine da se učlane i aktivno uključe u rad udruge kako bi na taj način lakše riješile svoje probleme.
Na sastanku je bilo riječi i o poljoprivrednom zemljištu čija je dodjela paralizirana otkad njome upravlja država. Stoga, složne su općine, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem treba vratiti lokalnoj samoupravi koja će posao puno efikasnije i brže obavljati od neke državne agencije.

 

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".