Tel: +385 (0)1 36 89 153

Email: info@udruga-opcina.hr

HR EN

Znanstveno-stručni skup o europeizaciji hrvatske lokalne samouprave

Znanstveno-stručni skup o europeizaciji hrvatske lokalne samouprave i dostizanju standarda Europske povelje o lokalnoj samoupravi održan je u Zagrebu 1. ožujka u organizaciji Instituta za javnu upravu (IJU) u prisustnosti stotinjak predstavnika županija, gradova i općina, znanstvenika i pravnih stručnjaka. Svake godine IJU organizira konferenciju na kojoj obrađuje aktualne teme iz područja državne uprave i lokalne samouprave, a ovogodišnju obilježava 25. obljetnica održavanja prvih lokalnih izbora u Hrvatskoj te 20. obljetnica primjene Europske povelje o lokalnoj samoupravi.
Izlagači iz redova akademskih institucija i  stručnjaci praktičari iznijeli su svoje viđenje razvoja hrvatskog sustava lokalne samouprave i utjecaja Europske povelje o lokalnoj samoupravi na izgradnju sustava. Iznesen je niz primjedbi na sustav nadležnosti lokalnih i regionalnih jedinica, sustav financiranja ili pravnu zaštitu lokalne i regionalne samouprave. Nazočni su podržali stav o tome da postoji dosta prostora za poboljšanje sustava te da određene promjene ovise o političkoj volji vladajuće politike dok se neke mogu provesti i na tehničkoj razini.

Teme skupa:
Suvremeni trendovi u razvoju lokalne samouprave u Europi i hrvatska lokalna samouprava. Problemi hrvatske lokalne samouprave i moguća rješenja. Europska povelja o lokalnoj samoupravi (EPLS) i stanje hrvatske lokalne samouprave. O hrvatskoj lokalnoj i regionalnoj samoupravi očima hrvatskog izaslanstva u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Uloga EPLS u zaštiti položaja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nasuprot središnjoj vlasti. Zaštita prava na lokalnu samoupravu pred Ustavnim sudom. EPLS i decentralizacija. Politički standardi EPLS i hrvatska lokalna samouprava. Participacija i transparentnost kao standardi Vijeća Europe: uloga EPLS i Protokola o pravu na sudjelovanje u poslovima lokalnih vlasti. Načela EPLS i sudjelovanje građana u odlučivanju u hrvatskoj lokalnoj samoupravi. Hrvatska lokalna i regionalna samouprava i osiguranje političke zastupljenosti nacionalnih manjina. Pledoaje za nestranački koncept lokalnih izbora. Doprinos odnosa s javnošću ostvarenju misije lokalne samouprave u Hrvatskoj. Harmonizacija regionalne razine u Europi. EPLS u hrvatskom gradu. Funkcionalni odnos lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj u svjetlu odredaba EPLS. Financiranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i standardi EPLS. Načelo samostalnosti lokalnih jedinica u određivanju vlastitog unutarnjeg ustrojstva. Položaj lokalnih službenika u nekim zemljama članicama Vijeća Europe. EPLS i suzbijanje korupcije. Dvadeset godina EPLS u Sloveniji: priča o uspjehu? Implementacija standarda EPLS u Srbiji. Iskustva Bosne i Hercegovine u ratifikaciji i primjeni EPLS.

Adresar lokalne samouprave

Copyright © 2019 Udruga općina u Republici Hrvatskoj Sva prava pridržana Izrada web stranica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".